• slider5
  • slider4
  • slider2
  • slider6
  • slider_start_pl
  • slider3


Smakuj Polskę

Podróżując po Polsce zachęcamy do odwiedzenia miejsc związanych z produkcją regionalnych smakołyków i próbowania kuchni regionalnej. Zgodnie z tradycją polskiej gościnności stoły chętnie są zastawiane produktami regionalnymi, wytwarzanymi w tradycyjny, ekologiczny sposób oraz wysokiej jakości naturalnych składników.
Zachęcamy do skosztowania tradycyjnych zup (żurek, barszcz czerwony), wypieków (chleby, obwarzanki, precle), serów powstających w polskich górach z owczego mleka (oscypek, bryndza, bundz), miodów z górskich pasiek i mocnych trunków (polska wódka lub śliwowica powstająca ze śliwek).
Zwiedzanie Polski można połączyć z degustacją regionalnych produktów, udziałem w warsztatach kulinarnych, wizytą u lokalnych wytwórców połączoną z poznawaniem historii i kultury regionu.

Dzień 1

Przyjazd do Krakowa. Kolacja powitalna w jednej z lokalnych restauracji serwujących kuchnię staropolską połączona z degustacją wybranego, polskiego alkoholu.

Dzień 2

Zwiedzanie grodu nad Wisłą, Wzgórza Wawelskiego wraz z Zamkiem Królewskim i Katedrą, Starego Miasta z Bramą Floriańską, Sukiennicami i Kościołem Mariackim. Popołudniowa wycieczka do Wieliczki, znanej z unikatowej w skali świata kopalni soli. Kolacja w jednej z podziemnych komór, gdzie można zasmakować potraw przygotowanych z użyciem wielickiej soli.

Dzień 3

Wyjazd do Zakopanego, przejazd przez Żywiec. Zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec, jednego z pierwszych i najbardziej znanych w Polsce. Jest to interaktywne muzeum, w którym można zobaczyć wciąż pracujące zabytkowe maszyny, poczuć atmosferę wyrobu piwa oraz oczywiście spróbować żywieckiego piwa. Przejazd do Zakopanego, położonego u podnóża gór Tatr, zimowej stolicy polskiej, centrum turystyki wypoczynkowej i aktywnej. Tutaj możliwość poznania tradycji góralskich, spróbowania serów owczych, naturalnych przetworów owocowych, domowych przetworów mięsnych. Kolacja w Karczmie regionalnej połączona z występem kapeli góralskiej.

Dzień 4

Wyjazd w kierunku Nowego Sącza, miasta i regionu, który słynie z produkcji śliwowicy oraz aromatycznych miodów. Przejazd do Jasła, miasta położonego w regionie, w którym kilkanaście lat temu odrodziło się winiarstwo, którego tradycja sięga XIII w. Teraz teren ten zachwyca winami własnej produkcji i należy do najprężniej rozwijających się „regionów winiarskich” w Polsce. Odwiedziny w lokalnej winnicy, spotkanie z winiarzem, poznanie kulinarnych tradycji regionu Nocleg w gospodarstwie agroturystycznym lub pensjonacie w okolicy.

Dzień 5

Przejazd do Łańcuta. Łańcut miasto, które słynie z jednej z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych ale też z produkcji wódek. Zwiedzanie Zamku, reprezentacyjnych Komnat wraz ze wspaniałą powozownią i oranżerią. Popołudniowe zwiedzanie unikatowego Muzeum Gorzelnictwa, znajdującego się w klasycystycznym dworku z 1833 r. Nocleg w Rzeszowie.

Dzień 6

Wyjazd do Sandomierza, królewskiego grodu, miasta malowniczo położonego nad Wisłą. W Sandomierzu można zobaczyć doskonale zachowany średniowieczny układ urbanistyczny, który jest skarbnicą obiektów architektonicznych: renesansowy Ratusz, gotycka Brama Opatowska, Zamek Kazimierzowski, dawna siedziba królów i książąt Polski. Kolejny punkt to Zamek w Baranowie Sandomierskim, zwany Małym Wawelem, jedna z najpiękniejszych manierystycznych budowli w Polsce. Wystawna kolacja w restauracji Zamkowej z możliwością skosztowania wykwintnych dań z kuchni szlachecko-magnackiej.

Dzień 7

Powrót do Krakowa. Wyjazd.

Zapraszamy smakoszy!